Τελικά παραδοτέα από το 2ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ»-Υπεύθυνη Πρέσβειρα Κωνσταντίνα Χρυσανθοπούλου

 

2ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ»

Το 2ο Πρότυπο Λύκειο Θεσσαλονίκης «Λευκός Πύργος» συμμετείχε στο Δίκτυο «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» κατά το σχολικό έτος 2023-24 για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Υπεύθυνοι καθηγητές ορίστηκαν η κ. Μελπομένη Εφραιμίδου,η κ. Αναστασία Μπιτσάνη και ο κ. Εμμανουήλ Τζώρτζης.Στο πρόγραμμα συμμετείχαντα δύο τμήματα της Α’ Λυκείου, και κάποιοι μαθητές της Β’ Λυκείου και της Γ’ Λυκείου, με σύνολο 55 μαθητών, .

Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος τέθηκαν μέσα από συζητήσεις σε συνεργασία με τους μαθητές, όπου μεταξύ των ποικίλων θεμάτων ασφάλειας που ανακύπτουν από τη χρήση του Διαδικτύου, συμφωνήθηκε η εστίαση στα θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, αλλά και η αναφορά σε γενικότερα θέματα ασφάλειας του Διαδικτύου και Κυβερνοασφάλειας. Βασική αιτία αυτής της επιλογής αποτέλεσε η επιθυμία για συνέχιση του προγράμματος στον ίδιο θεματικό άξονα με το προηγούμενο σχολικό έτος, καθώς και πάλι υπήρξε διαπίστωση και παραδοχή των μαθητών για τη συχνή, αυθόρμητη και επιπόλαιη έκθεση προσωπικών δεδομένων σε δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα, αλλά και η επιθυμία για την εξοικείωση με έννοιες σχετικές με την κρυπτογραφία και την προστασία πληροφοριακών συστημάτων.

Μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα οι μαθητές κατανόησαν βαθύτερα τις σχετικές με τα προσωπικά δεδομένα έννοιες, συνειδητοποίησαν κινδύνους που προκύπτουν από την έκθεση της προσωπικής τους ζωής, εστίασαν στην έννοια του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων των ιδίων και των άλλων, ανακάλυψαν συνήθη λάθη και καλές πρακτικές κατά τη χρήση των κοινωνικών δικτύων και μέσα από συζητήσεις διαφαίνεται η αλλαγή της στάσης τους και ο περιορισμός της έκθεσης των προσωπικών τους δεδομένων στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, ένας μικρός αριθμός μαθητών ασχολήθηκε με την κρυπτογραφία, την ασφάλεια συστημάτων και την πρόληψη της ευαλωτότητας των πληροφοριακών συστημάτων.

Ειδικότερα

  • την Παρασκευή 19/1/2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ τάξης παρακολούθησαν την εισήγηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις και να ενημερωθούν για τα θέματα της ασφαλούς πλοήγησης.
  • οι μαθητές του σχολείου συμμετείχαν σε δύο διαγωνισμούς Κυβερνοασφάλειας:

α) στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας «Πιάσε τη σημαία» που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ και διεξήχθη 21/11/2023 – 23/12/2023, όπου μαθητής του σχολείου κατέλαβε την 4η θέση,

β) στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας 2024 που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και διεξήχθη 1-31 Μαρτίου 2023.

  • οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ τάξης, στο πλαίσιο του μαθήματος των Εφαρμογών Πληροφορικής, δημιούργησαν εφαρμογές-κουίζ για ηλεκτρονικές συσκευές (υπολογιστές και κινητά) με θέμα την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, τις οποίες κλήθηκαν να εκτελέσουν οι υπόλοιποι μαθητές. Αυτό είχε ως συνέπεια οι μαθητές με δημιουργικό τρόπο να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, με ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο. Οι εφαρμογές-κουίζ των μαθητών και μαθητριών σχετικά με θέματα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο έχουν αναρτηθεί στον σύνδεσμο http://2lyk-peir-thess.thess.sch.gr/?p=2664στην ιστοσελίδα του σχολείου.

 

Διαδικτυακά παιχνίδια για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Οι μαθητές της Α’ Λυκείου, στο πλαίσιο του μαθήματος των Εφαρμογών Πληροφορικής και του Δικτύου “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο” και με σκοπό την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο, δημιούργησαν Διαδικτυακά Παιχνίδια με δική τους κωδικοποίηση. Μέρος των δημιουργημάτων αυτών δίνεται στους παρακάτω συνδέσμους:

https://studio.code.org/projects/applab/o1eOVVD8weRugkV_3N_VT-lsOrH4ejhoWqH0iQhEcFQ

https://studio.code.org/projects/applab/JQHTk3ac30yNjmY4NGcFeHg9r93UsjTV9iVP9tVwALE

https://studio.code.org/projects/applab/z010wxOPw28TojvHA8iP5v7qixDrtIwWJrHlabex6Eg

https://studio.code.org/projects/applab/pvH1JILGTxvO24r1GSDEAuQVhIJCosWxXLsl-6CpKq4

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://isecurenet.sch.gr/portal/?p=9401