Μουσείο Αιγών – Γιώργος Παπαπροδρόμου: “Κυβερνοέγκλημα και σύγχρονες προκλήσεις” (18/1/2023)

Διάλεξη από τον Γιώργο Παπαπροδρόμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 18/01/2023 στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου των Αιγών. Θέμα της διάλεξης ήταν: «Τεχνολογία και Οικουμενικότητα: Κυβερνοέγκλημα και σύγχρονες προκλήσεις».

 

Ο Γιώργος Παπαπροδρόμου, Υποστρατήγος ε.α. – πρώην Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – Ειδικός σε θέματα Αντιμετώπισης Κυβερνοεγκλήματος, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, οι οποίες αποτελούν ένα κομμάτι της συνολικής παρουσίας της τεχνολογίας στην ανθρώπινη πραγματικότητα.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Γιώργος Λιόλιος, Πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, Στέργιος Σουροβίκης. Την συζήτηση συντόνισε ο Δικηγόρος Θεόφιλος Παπαδόπουλος. Το Διαδίκτυο, στην όποια του εκδοχή (των πραγμάτων ή των πάντων) ήταν και είναι καταλύτης στην παγκόσμια κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα παγκόσμιο χωριό, ή διαφορετικά ορώμενο την μορφοποίηση μιας διάστασης οικουμενικότητας.

Κάποιοι από τους τομείς που παρουσιάστηκαν: Πως συνδέεται η Τεχνολογία και η Οικουμενικότητα με τις σύγχρονες προκλήσεις του Κυβερνοχώρου. Πως ορίζεται η τεχνολογία; Πως ορίζεται η Οικουμενικότητα; Τι συνθέτει την Ψηφιακή Πραγματικότητα; Νέες τεχνολογίες, Διαδίκτυο και 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Τεχνολογία με ιστορικές ρίζες. Από το Διαδίκτυο στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων – Διαδίκτυο των Πάντων (ΙοΤ – ΙοΕ) Τι μας προσφέρει η Διαδικτυακή Πραγματικότητα.

Το σημερινό Κυβερνοοικοσύστημα. Τι θεωρείται ως Κυβερνοχώρος. Ορισμός Κυβερνοασφάλειας. Η Τεχνολογική Ανισότητα. Η Κοινωνικοοικονομική Ανισότητα. Ανοδική Χρήση των ΤΠΕ στην Ελλάδα. Παιδιά και ΜΚΔ – Προστασία των παιδιών. Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Η Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στρατηγική Ασφάλειας στην Ε.Ε. Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας & Κοινωνίας. Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Διαφάνεια. Το σημερινό τοπίο Κυβερνοαπειλών. Κυβερνοασφάλεια – Θεσμικό πλαίσιο. Cybercrime.

Τα βασικά θέματα της Κυβερνοασφάλειας. Νομικό πλαίσιο για τα Κυβερνοεγκλήματα. Προσωπικά δεδομένα και Δικαιώματα του κάθε ατόμου. Αλίευση Δεδομένων (Phishing). Σεξουαλική Εκμετάλλευση Ανηλίκων (ΣΕΑ).

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://isecurenet.sch.gr/portal/?p=8649