Παπαπροδρόμου-Τηλεκπαίδευση και Διαδίκτυο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (1)

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο του Διαπεριφερειακού Θεματικού Δικτύου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση διαπιστώνεται η ανάγκη για ενημέρωση, αντικειμενική πληροφόρηση και διάλογο στα θέματα της ορθής χρήσης του Διαδικτύου. Γονείς και εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα και χρησιμότητα των ψηφιακών μέσων και ταυτόχρονα προβληματίζονται για την επιρροή και τις επιπτώσεις της κυριαρχίας του Διαδικτύου.

 

Για τον λόγο αυτό, οι Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου (Σ.Ε.Ε.) του 3ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας κ.κ. Παπαγεωργίου Αικατερίνη(ΠΕ70) και Γώτη Ευθυμία (ΠΕ60) διοργάνωσαν σχετική τηλε-ημερίδα με θέμα: «Τηλεκπαίδευση και Διαδίκτυο. Ασφάλεια και επιρροές». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας Cisco Webex, την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 και ώρες 18.30΄-20.30΄ με εισηγητές τον κ. Γεώργιο Παπαπροδρόμου  – Υποστράτηγου ε.α. ΕΛ.ΑΣ., πρώην Δ/ντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ειδικού σε θέματα αντιμετώπισης προβλημάτων στον Κυβερνοχώρο και την κ. Αλεξία Στεργίου-  ψυχολόγο του ΚΕΣΥ Ημαθίας.

 

Στην τηλεημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα απαντήσεων των ερωτηματολογίων από γονείς και εκπαιδευτικούς των σχολείων παιδαγωγικής ευθύνης των Σ.Ε.Ε. Οι απαντήσεις στα ερωτηματολόγια αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα, αναφορικά με το αν η εξ αποστάσεως εκπαίδευση συνέβαλε, ώστε τα παιδιά μας να πλοηγούνται περισσότερες ώρες στο διαδίκτυο ή με την αγωνία των γονέων για τις επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού, την πολύωρη και εθιστική παραμονή μπροστά στην οθόνη, την ανεξέλεγκτη πλοήγηση, την ανησυχία για το πού θα απευθυνθούν, όταν προκύψουν θέματα.

 

Οι απαντήσεις του κ. Παπαπροδρόμου – ήταν κατανοητές, ουσιαστικές και έδωσαν χρήσιμες λύσεις στην αγωνία γονέων και εκπαιδευτικών.

 

Η κ. Στεργίου Αλεξία έθεσε στις πραγματικές αλλά ταυτόχρονα και ψυχολογικές διαστάσεις το θέμα της ασφάλειας του Διαδικτύου με το ερώτημα «θα αφήνατε το παιδί σας να μπει στη θάλασσα χωρίς να ξέρει να κολυμπάει;», «Σε ποιο βαθμό μπορούμε να τηρήσουμε τον κανόνα «3-6-9-12», «Πώς καλλιεργούν οι γονείς την ψυχική ανθεκτικότητα στο παιδί τους;». Παρουσιάστηκαν χρήσιμες πληροφορίες και ενημερωτικοί ιστότοποι.

 

Η αφίσα της ημερίδας συνδυάζει την καλωδίωση του Διαδικτύου με την εκπαιδευτική ασύγχρονη μελισσούλα (e-me) που μπορεί να ταλαιπώρησε και να άγχωσε όλη τη σχολική κοινότητα αλλά κατάφερε να διασκορπίσει τη γύρη της σε όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες που είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

 

Την τηλε-ημερίδα χαιρέτησαν οι κ.κ. Παρασκευάς Απόστολος και Παπαδάκης Σπυρίδων συνιδρυτές του Διαπεριφερειακού Θεματικού Δικτύου  Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

 

Οι Πρέσβειρες του Διαπεριφερειακού  Θεματικού Δικτύου  Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Παπαγεωργίου Αικατερίνη

Γώτη Ευθυμία